Almanya Marka Patent Tescili

Almanya’da marka tescili için 3 başvuru yöntemi vardır bunlar;

1- Doğrudan Alman Marka Patent Vekilleriyle çalışıp DPMA Alman Patent ve Marka Dairesine başvuruda bulunup, süreci takip etmek,

2- OHIM üzerinden Topluluk Marka Başvurusu yapıp tüm Avrupa Birliği ülkeleri için başvuruda bulunup, süreci takip etmek,

3- TürkPatent ve WIPO üzerinden Almanya için başvuruda bulunup, süreci takip etmek.

Başvuru yapılan yönteme göre masraf ve tescil zamanı değişiklik göstermektedir. Her yöntemin artı ve eksileri bulunmaktadır.

Türk markaları daha ziyade 3. Yöntemi (TürkPatent ve WIPO üzerinden Almanya için başvuru yapmayı) tercih etmektedirler; Bu başvuru yönteminde öncelikle TürkPatent nezdinde tescilli veya başvuru aşamasında marka olmalıdır, bu markaya dayanarak Madrid Anlaşmalarına dahil olan ülkelerden hangisi için başvuru yapılmak isteniyorsa WIPO üzerinden işlem gerçekleştirilir ve süreç takip edilir. Tescil süreci olumlu seyrederse başka bir vekile, işleme gerek kalmaksızın süreç tamamlanır fakat markayı başvuru yapılan ülke (Almanya) ret, kısmi ret, eksik vs yönünde karar oluşturursa bu duruma ilgili işlemlere itiraz edip süreci tamamlamak için Alman Marka ve Patent Vekillerinden de hizmet almak zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.

OHIM üzerinden Topluluk Marka Başvurusu yapmakta sıklıkla kullanılan bir yöntem olup Avrupa Topluluğu Ülkelerinin tamamında koruma sağlaması ve tek tek başvuruda bulunmaktan daha uygun maliyet ve süreçte gerçekleşmesi bakımından tercih edilmektedir fakat en büyük dezavantajı “Başvurunun tüm ülkeler için yapılma zorunluluğu ve Topluluk Ülkelerinden herhangi birinde marka ret edilince diğerlerinde de tescil alınamamasıdır”. Bu yöntemi tercih edecek markaların, sık ve yaygın kullanımı olmayan özgün kelimelerden oluşması, özgün logo içermesi ve başvuru öncesi çok detaylı marka benzerlik incelemesi yapması avantajlarına olur.

Almanya da marka tescil süreci, işlemleri Türkiye’ye benzer olup biraz daha hızlıdır yaklaşık 6/7 ay içinde tamamlanmaktadır.   Tescil koruma süresi 10 yıl olup süre sonunda yenilenmek kaydıyla marka koruması uzatılmaktadır.

Almanya da marka tescil maliyetleri, tercih edilen başvuru şekli ve marka tescil sürecine göre değişmektedir. Markanın ret veya kısmen ret olması halinde Alman Vekilden hizmet alınması da gerekeceğinden süreç uzayacak ve maliyet artacaktır.

Avrupa Birliğine dahil ülkeler ile Madrid Sözleşmesinin tarafı olan ülkelerde de (İngiltere, Hollanda, İtalya, Rusya, Amerika, Kanada, Ukrayna, İran, Özbekistan, Macaristan, Fransa, Meksika, Brezilya,  Romanya, İspanya, Bulgaristan, Sırbistan …)  marka başvuru süreçleri benzer şekilde olup TürkPatent ve WIPO aracılığıyla ilgili ülkelerde başvuru işlemlerini yapıp süreci takip etmek mümkündür. Maliyet ve süreçler başvurulan ülkenin aldığı ücret, vekil ücreti ve çalışma şekline göre değişiklik göstermektedir.

Yurtdışı marka başvurusu süreçleri ve maliyetleri hakkında Hukuk ve Patent Büromuza danışabilirsiniz …

 

 

Almanya; Resmi adı Almanya Federal Cumhuriyeti, Başkenti Berlin, Nüfusu 83 Milyon, Yüz ölçümü 357.000 km2 (Türkiye’nin yarısı), Dünya’nın 4. Büyük ekonomisi, Asgari ücret 1.560 EURO, En kalabalık şehri olan Berlin 3,5 Milyondur, Hamburg 1,7 milyon, Münih 1,4 milyon, Köln 1 milyon olup diğer şehirler milyonun altındadır Dolayısıyla Almanya sanayi ülkesi olmasına rağmen kırsal kimliğini de muhafaza etmeyi başarmış bir ülkedir. Ülke yüz ölçümü Türkiye’nin yarısı ve nüfusu aynı olmasına üstelik sanayisinin daha gelişmiş olmasına rağmen aşırı kalabalık ve çarpık şehirleri bulunmamaktadır. Almanya’nın sanayisi ülke sathında dengeli dağılmış olup ayrıca ülke sınırları dışında da ciddi yatırımları vardır.

Almanya’nın yüzlerce Tanınmış Markası vardır; Audi, Bayer, Daimler, Audi, BMW, Haribo, Henkel, Persil, Puma, Knorr, Rama, Deutsche Bank, Mercedes, Volkswagen, Nivea, Opel, Grundig, Jacobs, Sap, DHL, Siemens, Aldi, Adidas, Bosch, Rossmann, Miele, Deichmann … bunlardan sadece bir kaçıdır. Alman markaları mühendislik başarısı, sağlamlık ve kalitesiyle ön plana çıkmaktadırlar.  

Büromuz Türkiye’de faaliyet gösteren birçok Alman markasının patent ve marka işlemlerini gerçekleştirmektedir!