Sessiz Sesten Hızlı Uçak

NASA, sesten hızlı ve düşük gürültülü yolcu uçağı geliştirmeye başladığını duyurdu.

Kısa adı NASA olan Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi sesten hızlı (süpersonik) yolcu uçağı geliştirme çalışmalarına başladığını açıkladı. Uçağı eski süpersonik jetlerden ayıracak en büyük özelliğinin ise “daha az gürültülü” olması gösterildi.

“DAHA ÇEVRECİ, DAHA SESSİZ”

Sesten hızlı yolcu uçaklarına dönüş, NASA’nın ‘Yeni Havacılık Ufukları’ inisiyatifi kapsamında 2017 mali bütçesinde de yer alan ‘X’ tipi uçaklarıyla mümkün olacak. ABD’nin Virginia eyaletindeki Ronald Reagan Washington Ulusal Havaalanı’ndaki törende konuşan NASA yöneticisi Charles Bolden, “Daha çevreci, güvenli, sessiz ve hızlı seyahati sağlayacak verimli bir havacılık sistemi için çok çalışıyoruz” dedi.

70 yıl kadar önce pilot Chuck Yeager’ın Bell X-1 uçağıyla ses bariyerini aştığını hatırlatan Bolden, bu mirası daha sessiz süpersonik yolcu uçaklarının geliştirilmesi için kullanacaklarını söyledi.

LOCKHEED MARTIN İLE İŞBİRLİĞİ

NASA, bu konuda Amerikan savunma sanayi devlerinden Lockheed Martin ile de işbirliğine gidiyor. İlk dizaynın ismi ise, ‘Düşük Gürültülü Uçuş Gösterimi Sessiz Süpersonik Ulaşım’ın kısaltmasından oluşan ‘QueSST’ olarak açıklandı. Fizibilite çalışmalarının ardından ülke çapında ‘kabul edilebilir’ ses seviyeleri araştırılacak. Lockheed Martin, 20 milyon dolarlık bir bütçe ile 17 ay boyunca ‘QueSST’ modeli üzerinde çalışacak.

NASA’nın 10 yıl sürecek ‘Yeni Havacılık Ufukları’ inisiyatifinin, yakıt tüketimini, karbon emisyonunu ve gürültüyü azaltarak geleneksel uçak dizaynlarında köklü değişikliklere gitmek gibi amaçları bulunuyor. ‘X’ tipi ilk ‘QueSST’ uçaklarının 2020’den sonra gökyüzünde olması hedefleniyor.

FRANSIZ CONCORDE EFSANESİ

Dünyanın sesten hızlı uçan ilk yolcu uçağı olan Concorde jeti, Fransa’da 25 Temmuz 2000′de havalandıktan 2 dakika sonra yanmaya başlayıp bir otelin üzerine düşmüş, 113 kişi hayatını kaybetmişti. Bu, ilk ticari uçuşunu 1976’da yapan Concorde uçaklarının tek ölümlü kazasıydı. Son ticari uçuşunu da 2003’te yapan ve havacılık tarihine adını yazdıran Fransız Concorde’larının ömrü ancak çeyrek asır sürebildi. (Cihan) Kaynak 01 03 16  Sözcü

Patent Tescil Yorum: Ne kadar milli ve dini söylev ve duygu içinde aksini ddia etsekte maalesef teknoloji, bilim ve sanat alanında batının çok gerisine düştük ! Üstelik aradaki makas kapanacağına her geçen gün daha da artmakta. Batı, teknolojiye olanca gücüyle abanmakta ve artık nano, uzak, genetik, iletişim alanlarında akıl almaz teknoloji ve buluşlara imza atmakta. Bu hız ve kafayla aradaki makası kapatmanın imkanı yok akat halen bu durumu idrak edip önlem almıyoruz varsa yoksa inşaat yapmaktan başka hiçbir öngörümüz bulunmamaktadır.

Turkish Patent Yorum:

Teknoloji, bilim ve sanata yatırım yapan toplumlar kazanır! 2016 yılında biz halen ilk yerli otomotiv yapabilirmiyiz diye kafa yoralım, elin oğlu bunları çoktan aşmış!

Gençlerimize yatırım yapalım! Fakat maalesef gençler en çok unutulan ve umursanmaz kesim. Toplum ve Kamu olarak gençler için ne yapıyoruz?

Birkaç formalite organizasyon, saman alevi gibi sönüp gidiyor zaten bunlarında parasını Avrupa Fonlarından karşılıyoruz…

Çocuğunu çağdaş bir eğitim sistemiyle yetiştirmek isteyenlere ne sağlıyoruz?

Özel eğitimin KDV si %18, çoğu eğitim araç gereçlerin KDV si % 8 katkı sunmak biyana köstek…